Implantologija - Stomatoloska ordinacija Sarajevo

Zubni implantati

Pokušaji da se izgubljeni zubi nadomjeste drugim zubima vjerojatno su stari koliko i ljudski rod. Posljednjih tridesetak godina izgubljeni zub / korijen zuba moguće je nadomjestiti dentalnim implantatima.

Dentalni (zubni) implantati izrađeni su od titanijuma i ugrađuju se u kost na mjestu izgubljenog prirodnog zuba.

Osnovne karakteristike zubnih implantata

Titanijumski dentalni implantati su konusnog oblika, biološki tolerantni, ne izazivaju alergijsku reakciju, biohemijski potpuno indiferentni i ostaju nepromijenjeni u koštanom tkivu. Rašireni strah pacijenata da se implantat neće primiti je potpuno neosnovan i do toga sigurno neće doći ukoliko se radi sve po pravilima struke, s kvalitetnim implantatima i ako se održava adekvatna higijena od strane pacijenta.

Ugradnja zubnih implantata

Ugradnja implantata se izvodi posebnom hirurškom tehnikom u lokalnoj anesteziji i u potpunosti je bezbolna. Tako ugrađeni implantat imitira korijen zuba na kojem se fiksiraju pojedinačni zubi ili više zuba u različitim protetskim konstrukcijama.

Zašto zubni implantati?

Ugradnjom implantata na mjestu gdje nedostaje zub čuvamo zdrave susjedne zube od brušenja, jer da bi nadomjestili prazninu nastalu gubitkom zuba potrebno je inače izbrusiti dva susjedna zuba da bi se napravio most. Čuvamo zdrave zube, a implantat je estetski uvijek bolje riješenje. Takođe, gubitkom većeg broja zuba javlja se potreba za protezama. Ugradnjom implantata gubi se potreba za protezama. Izuzetak su potpuno bezube vilice za koje postoje vrlo zadovoljavajuća implanto-protetska rješenja sa sjajnom stabilizacijom proteza.

Što nakon ugradnje zubnih implantata?

Ovisno o indikaciji i željama pacijenta, nakon ugradnje implantata i određenog vremenskog perioda oseointergacije (procesa spajanja implantata i kosti u jednu cjelinu) slijedi faza protetike: krunice ili mostovi na implantatima ili planiranje zubne proteze na implantatima.

Ko je sve pogodan za ugradnju zubnih implantata?

Danas je skoro svaka osoba pogodan kandidat za ugradnju implantata. Relativne kontraindikacije za ugradnju bi bile neke uznapredovale sistemske bolesti.
Takođe, određene anatomske prepreke postoje, no to obično ne predstavlja veći problem. Ugradnja dentalnih implantata nemoguća je ako je koštani volumen jako smanjen zbog dugotrajne bezubosti i nošenja neodgovarajućih mobilnih protetskih nadomjestaka, traumatskog vađenja zuba, spuštenih maksilarnih sinusa i drugih razloga te zbog toga  ugradnja dentalnih implantata može biti trenutno onemogućena., Ali zato raznim hirurškim tehnikama vođene regeneracije kosti možemo uspiješno nadoknaditi izgubljeni volumen kosti na mjestu gdje želimo ugraditi dentalni implantat. Hirurškom tehnikom povećanja alveolarnog grebena dobivamo koštani volumen pogodan za ugradnju dentalnih implantata. Za povećanje koštanog volumena koristimo umjetne materijale, a ako je potrebna veća rekonstrukcija koristimo koštane transplantate samoga pacijenta u kombinaciji s umjetnim materijalima.