Fiksna protetika - Stomatoloska ordinacija Sarajevo

FIKSNA PROTETIKA – nadoknada izgubljenih zuba

Fiksno-protetski radovi podrazumijevaju krunice i mostove koji nadoknađuju oštećene ili izgubljene stalne zube zbog funkcionalnih ili estetskih razloga. Jedna krunica nadoknađuje jedan zub i postavlja se na zbrušen zub. Most nadoknađuje jedan ili više izgubljenih zuba i fiksira se na susjedne zube. U fiksne protetske radove također podrazumijevamo i ljuspice/vinire, inlaye, onlaye i overlaye. Krunice i mostovi se izrađuju od metal-keramike ili cirkona (cirkon-keramike ili full cirkona/prettau-a). U zavisnosti od stanja Vaših zuba i Vaših želja biramo najadekvatniji materijal i tehniku izrade za Vas.

Metal-keramičke krunice

Metal-keramičke krunice za bazu imaju „kapicu“ od legure metala, a na nju se peče sloj keramike koji je jedini vidljiv u ustima.

Bezmetalna keramika

Fiksno-protetske nadoknade od bezmetalne keramike pružaju brojne prednosti pred klasičnim metal-keramičkim nadoknadama. Eliminacijom metalne podloge, bezmetalnim krunicama možemo postići bolje optičke efekte prirodnih zuba (prirodniji lom svjetlosti i transparencija). Zahtijevaju manje brušenja zuba čineći samu konstrukciju gracilnijom i ugodnijom za pacijenta.

Keramičke ljuskice – veneers

Ljuspice su izrađene od tankog sloja otporne i čvrste keramike koja svojom bojom i translucencijom imitira izgled zubne cakline. Prednost ljuspica je to što se prilikom preparacije zuba brusi samo prednja ploha zuba, dok ostale ostaju intaktne, za razliku od krunica gdje se bruse sve površine zuba. Ljuspice su stvar izbora ukoliko želite korigovati boju, oblik, veličinu, položaj zuba, te manja napuknuća i istrošenosti cakline.

Keramički inlay, onlay, overlay

Ako je zub nešto opsežnije oštećen, naša preporuka je izrada indirektnog keramičkog ispuna (inlay, onlay, overlay). On se za razliku od direktno izrađenog kompozitnog ispuna, izrađuje u zubotehničkom laboratoriju na temelju otiska uzetog u ordinaciji. Nakon izrade se cementira kompozitnim cementima u boji zuba. Zbog čvrstoće i kvalitete materijala iz kojeg je napravljen, funkcijski i estetski je superiorniji od kompozitnog.